"Glass og Aske" av Ann Syrèhn Tomasevic

Glass og aske

Ann Syréhn Tomasevics debutroman Glass og aske vever nennsomt sammen nåtid og fortid, og skildrer Europas sammenbrudd og møte med den nye verden gjennom en uvanlig stolt og modig kvinnes skjebne.Året er 1884. Lili blir født inn i en velstående familie i Alsace, som akkurat er gitt til Tyskland etter å ha vært under fransk styre i flere århundrer. Da hennes elskede far plutselig dør og første verdenskrig rykker stadig nærmere, blir livet snudd på hodet. Lili gifter seg med farens venn Ernst og flytter med ham til Wien, drevet av drømmen om et nytt liv. Men ekteskapet blir ikke som hun hadde tenkt, og etter en stor tragedie forlater Lili Ernst. Nesten hundre år senere begir den svenske journalisten Amanda seg til Wien etter å ha mottatt en uventet arv etter Lili ? en ring som kan spores tilbake til både den russiske revolusjon og til nazistenes arbeidsleire. Gjennom Amandas etterforskning vokser bildet av en uvanlig kvinnes skjebne frem. Lilis liv er formet av både tragedier og dyp kjærlighet. Hun opplever nød og rikdom, krig og fred, hun gjennomlever tre ekteskap og to verdenskriger. Hun forlater et Europa på sammenbruddets rand, preget av mellomkrigstidens konflikter, til et Amerika som forventningsfullt åpner armene og lokker med løfter om frihet og rikdom. I sin jakt på Lili konfronteres Amanda ubønnhørlig med sin egen smertefulle fortid, og hun tvinges til å ta ny stilling til de valgene hun har gjort opp igjennom årene.I Glass og aske vever Ann Syréhn Tomasevic nennsomt sammen nåtid og fortid, og skildrer Europas sammenbrudd og møte med den nye verden gjennom en uvanlig kvinnes skjebne.

Denne boken har ikke de store cliffhangerne og voldsomme dramatikken, men heller den stillferdige historien til en kvinne som hele tiden finner nye og uventede veier i livet. Boken er utrolig godt skrevet og holder fast på deg til siste side fordi den føles ekte og vekslingen mellom fortid og nåtid er rett og slett perfekt!

God bok :) Klem fra
  • Dato: 25.mar.2011   Kl: 10:04   Kategori: Bokanmeldelse
  •    Kommentarer: 4
Jeg holder på med denne nå. Noen ganger synes jeg den er litt kjedelig men så skjer det noe som gjør at jeg må lese videre :-)

Skrevet av: astridterese

25.mar.2011 12:51

Jeg har kjøpt den, men ikke startet på den ennå. Den virker veldig lovende, og jeg gleder meg. :-)

Skrevet av: Ninaforfatter

25.mar.2011 16:17

Den skal e les, søster! Også gleda vi oss jo veldig til i mai vettu...Safirblå... :) :)

Skrevet av: Susie Q

25.mar.2011 17:05

Den har jeg på leselista :-D Gleder meg!

Skrevet av: Janicke

27.mar.2011 11:55

hits